Suoraan sisältöön
Etusivu » Verkkonäyttely

Verkkonäyttely

4.5.2010 Unon ja Wolmarin matkassa –verkkonäyttely kertoo Jyväskylälle merkittävistä kulttuuripersoonista Uno Cygnauksesta ja Wolmar Schildtistä

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun suomalaisen opetuksen ja suomen kielen suurmiehet Uno Cygnaeus ja Wolmar Schildt syntyivät. Jyväskylän yliopiston ja kaupungin yhteistyönä tekemä verkkonäyttely on osa Sivistyksen syke - Cygnaeus ja Schildt 200 vuotta – juhlavuoden tapahtumia. Näyttelyn julkistavat professori Janne Vilkuna Jyväskylän yliopiston museosta ja Laila Landén Jyväskylän kaupungin sivistystoimesta.

Unon ja Wolmarin elämän eri vuodenajat

Näyttely on jaettu neljään ajanjaksoon, jotka kuvataan vuodenaikoina: kevät kuvastaa herrojen nuoruutta, kesä toimeliasta aikaa jatkuen syksyn saavutuksiin ja päättyen talven vanhuuteen ja muistoihin. Näyttelyn käsikirjoituksen on laatinut Tarinakoneen Anne Kalliomäki. Kunkin vuodenajan alta löytyy sekä Unolle että Wolmarille omat lukunsa, joista jokaisen sisältö on erilainen.

Verkkonäyttelyä elävöittää Unon ja Wolmarin välinen kuviteltu keskustelu. Henkilöiden ajatusten vaihtoa ja ajan hengen mukaista dialogia on mahdollista seurata sekä kuuntelemalla että lukemalla. Sivuilla on myös runsaasti kuvia ja muuta historiallista materiaalia, joita voi katsella keskustelujen lomassa. Näyttelyn graafinen suunnittelu ja toteutus ovat Päivi Hintsasen käsialaa.

Unon ja Wolmarin matkassa –näyttelyn kokoamisessa on ollut mukana lukuisa joukko museoiden asiantuntijoita: Pirjo Vuorinen, Marja-Liisa Hyvönen ja Janne Vilkuna Jyväskylän yliopiston museon kulttuurihistorialliselta osastolta sekä Suvi Hänninen, Erkki Fredrikson ja Tuula Vuolio-Vallenius
Keski-Suomen museosta. Kuva-aineistosta vastaavat Pekka Helin ja Tapani Kahila. Tekstin tarkastuksen on tehnyt Paula Sajavaara. Dialogin ääninä ovat Antti Niskanen (Uno Cygnaeus) ja Aaro Vuotila (Wolmar Schildt) ja äänisuunnittelun on tehnyt Mikko Kokki. Erityiskiitokset näyttelyn toteutuksesta kuuluvat myös Kristiina Lehtiselle ja Lasse Saarelle.

Unon ja Wolmarin matkassa -verkkonäyttely löytyy osoitteesta:
http://unojawolmar200.jyu.fi/
Sivistyksen syke - Cygnaeus ja Schildt 200 vuotta – juhlavuoden tapahtumat:
http://unojawolmar200.jyvaskyla.fi/

Lisätietoja:
Intendentti Pirjo Vuorinen, Jyväskylän yliopiston museo, puh. (014) 260 3800 tai 040-5506099, pirjo.vuorinen[at]jyu.fi

Sivistyksen syke - Cygnaeus ja Schildt 200 vuotta © 2010 Jyväskylän kaupunki & Jyväskylän yliopiston museo