Suoraan sisältöön
Etusivu » Uno Cygnaeus

Uno Cygnaeus

Suomen kansakoululaitoksen isä

"Lapsen ja nuorukaisen tulee juurtua siihen vakaumukseen, että työ ei ole ies, taakka, vaan ihmisen kaunistus ja kunnia, maallisen elämän autuus ja siunaus"

Uno Cygnaeus syntyi Hämeenlinnassa 12.10.1810. Hänen isänsä, Hämeen läänin rahastonhoitaja, kuoli kun Uno oli vasta kahdeksan vuoden vanha. Siitä huolimatta perheen äiti pystyi takaamaan Unolle koulutuksen. Cygnaeus valmistui maisteriksi vuonna 1836 opiskeltuaan luonnontieteitä ja sai pappisvihkimyksen vuonna 1837. Vuosina 1839-1845 hän toimi pappina Sitkan saarella Alaskassa. Alaska kuului tuolloin Venäjään, kuten Suomikin.

Myöhemmin Cygnaeus jatkoi pappina ja koulun johtajaopettajana Pyhän Marian seurakunnassa Pietarissa. Täällä hän tutustui kasvatusopillisiin kysymyksiin ja perehtyi ajan uusimpaan pedagogiseen kirjallisuuteen. Vuonna 1857 hän laati ehdotuksen kansanopetuksen järjestämisestä Suomeen.

Heti seuraavana vuonna Cygnaeus valittiin valmistelemaan Suomen kansakoululaitosta. Hän teki laajan opintomatkan Keski-Eurooppaan tutustuakseen kansanopetuksesta saatuihin kokemuksiin. Hän korosti ajatusta ”työn avulla työhön” kasvattamisesta. Tiedon saamisen lisäksi oppilaiden piti harjaantua myös käsillä tekemiseen. Cygnaeuksen ansiosta Suomen kouluissa aloitettiin ensimmäisenä maailmassa käsityönopetus.

Alaskassa Cygnaeus oli nähnyt miten suuri vaikutus naisten kouluttamisella oli heidän elämäänsä. Cygnaeus korostikin naisten koulutuksen edistämistä. Hän myös käynnisti lastentarhanopettajien koulutuksen ja perusti Suomen ensimmäisen lastentarhan ja -seimen Jyväskylän seminaarin yhteyteen. Cygnaeuksen ehdottama kaikille yhteinen kansakoulu merkitsi myös säätyerojen pienenemistä.

Cygnaeuksen kansakoululaitosta koskevan ehdotuksen mukaan opettajia kouluttava seminaari sijoitettiin Jyväskylään 1863. Piirilääkäri Wolmar Schildtin ansiosta siellä toimi jo maan ensimmäinen suomenkielinen oppikoulu, Jyväskylän Lyseo. Opettajaseminaariin tuli erikseen omat osastot miehille ja naisille.

Cygnaeus toimi oman virkansa ohella seminaarin ensimmäisenä johtajana vuoteen 1869. Hänet oli nimitetty kansakoulujen ylitarkastajaksi 1861. Hän kuoli vuonna 1888.

Lähteet:

Jyväskylän yliopiston museo

Veli Nurmi: Uno Cygnaeus. Suomalainen koulumies ja kasvattaja (Valtion painatuskeskus, Kouluhallitus 1988). Helsinki.

Sivistyksen syke - Cygnaeus ja Schildt 200 vuotta © 2010 Jyväskylän kaupunki & Jyväskylän yliopiston museo