Suoraan sisältöön
Etusivu » Wolmar Schildt

Wolmar Schildt

Suomen kielen uudistaja

"Sisämaan kansan luonne on verkkainen, vaan jotenni kestäväinen ja nerokas toimissaan."

Wolmar Schildt syntyi Laukaassa 31.7.1810. Hän oli upseerin poika ja aatelismies. Perheen kotikieli oli ruotsi, mutta suomenkielisellä seudulla syntyneenä ja kasvaneena Wolmar hallitsi suomen kielen hyvin jo lapsena.

Schildt valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1833 ja lääketieteen tohtoriksi vuonna 1840. Hän toimi viidenkymmenen vuoden ajan Saarijärven ja Jyväskylän piirilääkärinä. Tästä virasta hän jäi myös eläkkeelle.

Schildt oli fennomaani ja suomen kielen kehittäjä. On sanottu, että Jyväskylässä ei 1800 –luvun loppupuolella aloitettu yhtään merkittävää hanketta, jossa Schildt ei olisi ollut vaikuttamassa.

Schildt oli perustamassa ensimmäistä suomenkielistä oppikoulua eli nykyistä Jyväskylän Lyseota. Hän myös esitti ensimmäisenä ajatuksen suomenkielisen yliopiston perustamisesta Jyväskylään.

Schildt oli monessa mukana. Hän perusti Säästöpankin ja sanomalehden sekä osti kirjapainon. Hänet tunnetaan myös lehtimiehenä. Nimimerkillä W. Kilpinen hän julkaisi paljon kirjoituksia, joissa hän käsitteli suomen kielen asemaa ja sen rikastuttamista uusilla sanoilla. Monet hänen esittämistään sanoista ovat vielä tänäkin päivänä yleisesti käytössä, esimerkiksi tiede, taide, ja yleisö.

Schildtin työllä oli suuri vaikutus siihen, että hänen osakuntaystävänsä Uno Cygnaeus perusti seminaarin juuri Jyväskylään.

Schildt tuli tunnetuksi myös venykekirjoituksen luojana. Tämä uudistus ei ottanut tuulta alleen kuten muut hänen ajamansa hankkeet. Hän kuitenkin käytti itse tätä kirjoitustapaa, jossa pitkät vokaalit merkitään yhdellä merkillä.

Wolmar Schildt kuoli Jyväskylässä 8.5.1893. Kuolinilmoitus lehdissä oli venykkeillä painettu ja teksti hänen hautakivessään Jyväskylän vanhalla hautausmaalla on kirjoitettu venykekirjoituksella.

Lähteet:

Fredrikson, E., Wolmar Schildt - Suomalaisuuden edistäjä (Keski-Suomen museon monistesarja 1/1984). Jyväskylä.

Audejev-Ojanen Pirkko, Venytysmerkkilöt - Wolmar Schildtin omat kirjaimet, Jyväskylän yliopiston kirjaston tiedotuslehti Verkkomakasiini 21.12.2006 https://jyx.jyu.fi/

Wolmar Schildt: tieteen ja taiteen isä. Toimittanut Mauno Jokipii. Jyväskylä 1993.

Sivistyksen syke - Cygnaeus ja Schildt 200 vuotta © 2010 Jyväskylän kaupunki & Jyväskylän yliopiston museo